2024 Örgü Boyun Şalı Modeli Yapılışı Anlatımlı Resimli
Merhaba hanımlar, Bu örgü boyun şalını yapmak tam 12-14 arası günümü aldı. 3 çocukla birlikte yine de helal! diyorum kendime 🙂 Bu hediye gidecek kızlara kırmızısını başladım bile. ve hatta birer tane çeyizlerine koymayı düşünüyorum. Farklı bir şeyler de olsun değil mi. Kızların çeyizlerinde genelde aynı şeyler oluyor bu örgü şal modeli günlük kullanımlara da uygun şık bir davete dışarıda yemeğe giderken kullansınlar. amaaaan ne zaman isterlerse o zaman kullansınlar 🙂
Ben bu örgü şalın kenar oyasını yaparken aynı ipi kullandım siz dilerseniz şalınıza uygun tekrenk bir ip kullanabilirsiniz. o şekilde de çok şık oluyor. Ben bulamadım öyle bir ip yüncüde bu nedenle böyle yapmayı tercih ettim.
örgüyü kapatırken de bu ucu tığ gibi olan şiş ile kapattım düzgün duruyor kenarları. kenar oyası yapmasanız bile güzel duruyor.
misinalı şiş ile örerseniz daha rahat örersiniz o kadar ilmeği düz bir şiş ile yapmak çok zor olur. 4 numara şiş kullandım ben. çok iyi düştü.
gördüğünüz gibi 5 er ilmek ayırılmış durumda örgü
benim renk dağılımım bu şekilde idi
Gelelim yapılışına. Ben bu örgü şalı yaparken angora batik iplik kullandım markası alize. dilerseniz istediğiniz iplikten yapın yalnız şöyle bir ayrıntı var ince ip kullanacaksanız angora batik gibi 400 zincir ile başlıyoruz. orta kalın bir ip ile örecek iseniz 300 zincir başlamalısınız. her bir zincir içinden ilmek çıkartarak başlıyoruz örmeye.
tığ uçlu bir şiş ile tunus işi tığ deniyor örgü malzemeleri satan yerlerden bu adıyla isteyebilirsiniz.
Resimdeki örgü etol şalın yapılışı: 400 zincir çektim. ardından bu zincirlerin her birinden bir ilmek çıkardım. 1 sıra haraşo ördüm. ikinci sırada haraşo ördüm ancak örgünün son 6 ilmeğini örmedim, ipi öne aldım sondan 6. ilmeği örmeden aldım, ve geri döndüm yani şişlerin yerini değiştirdim, son 5 ilmek şişte kaldı örmedim. arkaya döndüğümde yine ipi öne aldım 1 ilmek örmeden aldım ipi arkaya aldım haraşo örmeye devam ettim.
bunu örgünün her iki tarafında aynı şekilde yapıyorum. 5 er ilmek ayırarak son 5 ilmekleri örmeden geri döneceğiz ama her zaman 1 ilmeği örmeden alacağız örmeden alacağımız ilmek 5 ilmeğe dahil değil. ilk sırada 6 ilmek kalınca ipi öne alıp örmeden 1 ilmek aldık ve geri döndük. geri döndüğümüz tarafta da aynı şeyi yapıyoruz. arkada 5 ilmek bıraktığımız kısıma geldiğimizde toplamda son 11 ilmek kalınca ipin yönünü değiştirip 1 ilmek örmeden alıyoruz ve sonda 10 ilmek bırakmış oluyoruz bir sonraki sırada sonda 15 , sonra 20 ve sonra 25 ilmek kalmış olacak bu şekilde 5 er 5 er bırakarak ve araya bir ayraç (lastik minik tokalardan koydum çok rahat oldu.
dönüşü resimlerle anlatmaya çalıştım.
sökerken de aynı şekilde yapıyoruz. dönüşlerde 1 ilmek örmeden alıyoruz.
neden bu işlemi yapıyoruz? eğer onu yapmazsak örgümüzün her döndüğümüz yeri delik olur. paspas örgüsü gibi delik delik olur. bu şekilde örgü şal yapılışını kesinlikle tavsiye ediyorum deliksiz dümdüz oluyor.
tam ortada 10 ilmek kalıncaya kadar kenarlardan 5 er ilmek bırakarak , dönüşleri düzgünce yapıp örüyoruz. ortada tam 10 ilmek kalınca bu sefer 5 er 5 er bıraktığımız ilmekleri geri örmeye başlıyoruz aynı sırayla 5 er 5 er örgüye katıyoruz her sırada ve geri dönüyoruz. Örgünün bu kısmına gelince yapmış olduğunuz işin tam ortasına geldiğinizi hissediyorsunuz ve bitirmek için içim kıpır kıpır olmuştu benim 🙂 daha hızlı olmaya çalıştım .
herkese kolay gelsin anlaşılmayan bir yer varsa kesinlikle sorun yardımcı olurum .
Geri bildirim: Çiçekli Şal Yapılışı Anlatımı | El işi Örgü Modelleri , örgü modelleri, el işi modelleri
Geri bildirim: Tüy Şal Yapılışı Anlatımlı Resimli | elisiorgudukkani.com