Evde Ekmek Yapılışı Tarifi Püf Noktaları ile

Evde ekmek yapımı ile ilgili çokca tarif okuduğunuzu ve bir sürü güzel görsele maruz kaldığınızı tahmin edebiliyorum. Çünkü aynı süreçten ben de geçtim. En iyi tarifi kendim diğer bir kaç tarifin püf noktası ile birleştirip ortaya karışık ama mükemmel bir ekmek tarifi bularak ki bu güne kadar deniyordum sürekli.. En iyi sonucu elde edince sizinle paylaşmak istedim.

Birçok internet sitesinde hatta haber sitelerinde bile ekmek tarifi bulabilirsiniz. Ancak hele ki bu dönemde her şey kıymetli iken hangi tarife güvenip deneyebilirsiniz ki . Videolu olanlara dediğinizi duyar gibiyim. Bir tane buldum evet videoluydu ancak ekmeği tencere içine koyduruyor ve o kadar çok kabaran bir hamur belirli bir kabın içinde olunca yukarı doğru kabardı ve ekmeğin kenarı az içi çok oldu.

Evet iç kısmı güzel pişti bu nedenle ölçü olarak onun ölçüsünü kullanıyorum.Çocuklar ilk kez sıcak ekmek ile tanışmanın heyecanı ve özlemi ile tereyağı sürüp 20 dk içinde  bitirdiler ilk ekmeğimi 🙂

Ardından diğer denemelerimi tepside yaptım , üzerine yağlı kağıt sererek fırına koydum , önceden ısıtılmış 230 derece , fansız sadece alt ve üstün çalıştığı ayarda, 30 dk. pişti. ardından üzerini açıp 5-7 dk arası nda takip ederek üzerini ekmek gibi kızarttım .. Kahverengi görüntüsünü alınca kapattım fırını ve fırından çıkardım. Altına serdiğim yağlı kağıdı da çıkardım onun üzerinde soğursa terleme yapıyor ekmeğin altı ıslanıyor. Bu da bir püf noktası. Ekmek yapımının püf noktalarını öncelikle paylaşıyourm ki tarifi okuyunca hemen yapmaya başlayabileceksiniz.

Fırına iki tane toprak kapta su koyuyorum , porsiyonluk olan yani fırın sütlaç için kullandığımız kaplardan 2 tanesi yeterli oluyor. Buhar yapıyor ve ekmek yumuşacık pişiyor.

Malzemeler

3 bardak un

1.5 bardak su

1 tatlı kaşığı maya

1 çay kaşığı şeker

1,5  tatlı kaşığı tuz

Evde ekmek yapılışı tarifi

3 bardak unu eleyerek koyuyoruz kabımıza, ortasına maya ve şekeri döküp ılık su ile sulandırıyoruz. Un tarafına kabın iç kısmında en dış kenara yakın kısmına tuzu döküyoruz. Elimize yapışacak kıvamda hamuru biraz çeviriyoruz çok fazla yoğurmayın. 3 SAAT mayalansın. Sonrasında elinizi suya batırarak kabarmış olan hamuru biraz yoğurun havasını alın . ardından yağlı kağıt üzerine dökün üzerini elinizi suya batırarak düzeltin. üzerine yağlı kağıt serin. Isıtılmış fırına koyun.

Yarım saat sonra üzerindeki kağıdı alın. 5 DK daha kalsın kızarsın takip edin.

Fırından çıkarın ve yukarıda yazıda anlattığım gibi adım adım tarifi uygulayın.

Afiyet olsun. Hamur mutlaka ele yapışır kıvamda olmalı. Eğer unlarsanız ve yapışmaz az yapışır bir hal alırsa ekmeğiniz yine bu ölçülerle güzel olacaktır ancak daha ağır olacaktır içi tok olacaktır. Sertleşecektir içi pütür pütür olacaktır soğuyunca.

Dediğim kıvamı tutturursanız yumuşacık fırından alınmış ekmek gibi olacaktır evde yapılmış ekmeğiniz.

 

Bir cevap yazın