Örgü Patik Yapılışı

Örgü Bebek Patik Yapılışı

Sitemizde çok sayıda örgü patik yapılışı bulunmaktadır. Civciv patik yapılışı, Tığ işi patik modelleri ve yapılışları, örgü patik modelleri ve yapılışları , çeyizlik patik yapılışları, tunus işi patik modelleri ve tunus işi patik yapılışı ayrıntılı anlatımlı konu başlıkları anlaşılır şekilde resimlerle ve video anlatımlı örgü patik yapılışları bulunmaktadır. Bayan patik yapılışı , erkek patik yapılışı konularını sizlere daha önce anlattık.

Bebek Patiği Yapılışı için malzemeler : 

Orta kalın yün ( bebe yünü kullanmıyoruz %50 yün bir ip kullanıyoruz çünkü biraz sert olması lazım ) , 3.5 numara şiş , tavşan yünü bebe .

 

Bebek patik yapılışı anlatımı : ölçü : 5-6 ay

Şişimize 33 ilmek atarak başlıyoruz. 3 kez her önde ilmek arttıracağız. Arttırmalar 1 tane başta, 1 tane ilmek sonda, 1 er tane de tam ortadaki ilmeğin sağında ve solunda olacak. yani 4 defa ilmek arttıracağız bunu da 3 kez her ön sırada yapacağız. İlmek sayımız 45 olana kadar yapacağız. ( burada ölçüyü büyütmek için taban genişlesin diye bu arttırmayı 4-5 defa yapabilirsiniz. ) arttırmalarımız bitti, ilmek sayımız 45 oldu.

Şimdi , 4 sıra düz örüyoruz. sonra örgünün arkasını çeviriyoruz ilmeklerin bittiği yerden başka bir şiş ile ilmek çıkarıyoruz. örgünün arka tarafındayız ve ters örerek kesme işlemi yapacağız resimleri takip edebilirsiniz bu aşamaya kadar ki kısım için. şimdi örgümüzde 2 adet şiş oldu 1 altta 1 üstte , üstteki şişten 1 ilmek alın ve alttaki şişe geçirin sonra 2 ilmek birlikte örerek ilmek kesin. Bu arada alt şişte ve üst şişte 45 ilmek olmalı. üst şişteki ilmekleri alta alarak ve diğer bir şiş ile iki ilmeği beraber örerek, toplamda 90 olan ilmek sayısını yine 45 ilmeğe çekiyoruz.

Yine ortadaki ilmeğe işaret koyarak haraşo örmeye devam ediyoruz. 3 diş haraşo örüyoruz sonra ortadaki ilmeğin  her iki tarafından sağdan ve soldan 2 şer ilmek kesiyoruz. Yani her sırada 4 adet ilmek kesiyoruz toparlamaya başlıyoruz patiğin ön kısmını. ( burun kısmını yapıyoruz.) 25 adet ilmek kalana kadar bu şekilde yapıyoruz. Zaten 25 ilmek kaldığında toplanmış oluyor burun kısmı oluşuyor.

Ortadaki ilmeğe 4 ilmek kala 2 ilmek 1 ör , sonraki iki ilmeği de birlikte ör ortadaki ilmeği haraşo ör yine 2 ilmek birlikte ör, 2 ilmek birlikte ör sonra sıra sonuna kadar haraşo ör. Ortadaki ilmeğe dokunmuyoruz sağından ve solundan 2 kere 2 ilmek birlikte örerek toplamda sağdan 2 soldan 2 ilmek kesiyoruz. toplamda her seferinde 1 sıra boyunca 4 ilmek kesiyoruz.

Arkayı kesmeden örüyoruz haraşo olarak.. her ön sırada kesme işlemini yapıyoruz. şişte 25 ilmek kalana kadar. Şimdi ipimizi değiştirip saçak yapımına başlayacağız. Tavşan tüyü ipimizi takıp tığ işi patik yapılışının zevkli ve şık yerini örmeye geçiyoruz.

Şişimizi ilmeğe sokuyoruz , çıkarmadan ipi öne alıyoruz belli bir uzunlukta ipi bırakarak parmağımızı araya koyuyoruz (2-3cm kadar) sonra ipi öne alıyoruz. İpi arkaya attıktan sonra sol şişteki ilmeğe şişi sokarak o ilmeği örüyoruz sağ şişteki ikinci sıradaki ilmeği ilk ilmeğin üzerinden atlatıp saçağı kilitlemiş oluyoruz. 1 ilmek düz örüp tekrar aynı işlemi yapıyoruz. Saçak yaparken 1 ilmeği iki kez ördüğümüz için ilmeklerden birini diğerinin üstünden geçirip kesme yaparak, arttırma yapmamış oluyoruz. ilmek sayımız aynı kalıyor.

Arka sıraya geçtiğimizde tüm ilmekler haraşo örülüyor. Sonraki sıra yine saçak yapıyoruz. Saçakları bir önceki sırada yaptığımız saçaklarla aynı sıradaki ilmeklere yapmıyoruz kaydırmalı olarak 1 dz örmüştük ya o ilmeklerin sırasına yapıyoruz. İşte hepsi bu kadar. Örgü patik hazır. Ellerimize sağlık. Saçaklı Örgü Patik çok güzel oldu 🙂

Sitemizde farklı konuları da ziyaret etmek isterseniz ana sayfada bulunan kategori bölümünden istediğiniz kategoriye tıklayarak ilgilendiğiniz konularla ilgili görsel ve anlatımlara ulaşabilirsiniz. Sizlere özenle hazırladığımız örgü modelleri ve yapılışlarını ve diğer el işi yapılışlarını evde yapılan diy projelerini çalışmaları konularında anlatılanları evde yaptıktan sonra bizlere resimlerini gönderirseniz yayınlamaktan mutluluk duyarız.

 

 

 

Kaynak : Derya Baykal , Sibel Kavaklıoğlu patik yapımı anlatımı

Bir cevap yazın