Merhaba , en büyük sorunlardan biri kuru bakliyatın böceklenmesidir özellikle rutubetli illerde yaşayanlarımız için. Uzun süre saklama koşullarını araştırmak lazım çünkü kuru bakliyatları 1 kg lık paketlerde almak biraz mantıksız ve bütçe düşmanı oluyor. Özellikle son günlerde sürekli zam sürekli zam herşeyin fiyatı her yeni gün yeniden zamlanıyor.

Bir ay önce aldığımız mutfak alışverişimizi sonraki ay aynı fiyata alamıyoruz aradaki fark çok büyüyor.
Un nasıl muhafaza edilir? Unun raf ömrü ne kadardır? Unun böceklenmemesi için ne yapmalıyız? İşte, unu doğru şekilde saklama yöntemleri:
Öncelikle unun raf ömrünü uzatmak için, mümkün olduğunda en taze unu seçmeye özen gösterin. Unun tazeliği anlamak için, paket üzerinde yer alan üretim tarihini kontrol edebilirsiniz.
- Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler.
- Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
- Eğer unu saklamak için plastik kapları tercih ediyorsanız, kapalı bir dolabın içinde kabın ağzını açık bırakarak muhafaza edebilirsiniz.
- Unu saklayacağınız dolabın temiz ve rutubetsiz olmasına özen gösterin.
- Unu kaptan alırken demir ve ıslak kaşık kullanmamaya dikkat edin. Bunun yerine tahta kaşıkları tercih edebilirsiniz.
- Unun böceklenmemesi için, saklama kabına defne yaprağı, kuru karanfil veya nergis çiçeği koyabilirsiniz.
- Eğer unu orijinal ambalajında saklamak istiyorsanız, ambalajın üzerine bir poşet geçirip hava almayacak şekilde bağlayabilirsiniz.
Unun Raf Ömrü Ne Kadardır?
Buğday unu, doğru koşullar sağlandığında 1 yıla kadar saklanabilir. Tam buğday, yulaf ve çavdar unun raf ömrü, beyaz una göre daha azdır. Bu tip unlar, maksimum 6 ay içinde tüketilmelidir.
Bozuk Un Nasıl Anlaşılır?
- Unun bozuk olup olmadığını anlamak için en iyi yol koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahiptir. Ancak un bozulmaya başladıkça kötü kokar. Hatta ekşi, küf ve bayat kokabilir.
- Bozulmaya başlayan un renksiz görünebilir.
- Un, nem ve su ile temas ettiğinde büyük kalıplar ortaya çıkar. Bu durumda tüm unu çöpe atmanız gerekir.
- Un bozulmamış ancak böceklenmişse, elekten geçirerek kullanmaya devam edebilirsiniz.